A Dota Lan, ahogy mások látták

Sziasztok!

Üdvözlök minden nőt és férfit, kicsit és nagyot!
Mint ahogy arról már több oldalon és platformon értesültetek, lezajlott az idei év első Dota 2 Lan döntője a Hungarian Dota 2 League szervezésében. A tényeket és egy kisebb fajta összefoglalót TZeus barátom már írt nektek, érdemes szemezgetni ezek közül:  .

Fordítások, rampage, kiélezett küzdelmek! Ilyen volt az idei első Dota 2 LAN!

TZeus | 17/05/22 16:12 2015 tavasza. Bizony jól olvassátok. Ekkora volt ugyanis a legutolsó nyilvános szereplése a Dota 2-nek kishazánkban. Azóta eltelt 2 év és sokan talán már le is mondtak, hogy szeretett játékunk ismét megjelenjen bárhol is. Jött azonba Magyar Dota 2 Liga. Az első szezon megmozgatott egész sok embert, a főpróba viszont a 2.

Én most saját, illetve pár ember szemszögéből szeretném, elétek tárni azt a bizonyos május 20-i napot.
Videó formájában az In-Game Lounge már osztott meg egy azóta elkészült videót ,ahol a helyszínt és az esemény egyes pillanatait láthatjátok.

Mivel szép számmal összegyűltünk, tökéletesen kitöltöttük a rendelkezésünkre álló teret és még többet is.
Először is az est háziasszonyát kérdeztem, aki a helyszínt biztosította, hogyan látta a rendezvény lebonyolítását és az emberek hozzáállását.

Németh Beatrix, az InGame eSport Lounge üzletvezetője:

Ez egy nagyon összetett kérdés. Hazudnék, ha azt állítanám semmilyen prekoncepcióm nem volt a Dota 2 közösséggel szemben. De a srácok eléggé elszántak voltak, és meggyőztek arról, hogy adjunk helyet a Magyar Dota 2 Liga döntőjének. Azt kell mondanom, nagyon kellemes csalódás volt, nem csak a szervezés, hanem a játékosok és a nézők hozzáállása is.
Az, hogy az régi hangadó arcok mellé, egy friss és agilis szervezőcsapat kapcsolódott be, nagyon sokat számított. Minden elismerésem a srácoké, felülmúlták minden elképzelésemet.
A látottak alapján, kicsi, de nagyon összetartó közösségnek tűnik, és bár nem látok a mélyére, úgy gondolom, a közösség nagyon szépen fejlődik, amihez ez a liga nagyon jó út. Minél több játékközpontú Dota rendezvényre van szükség, természetesen ezt a színvonalat követve!
Mindent egybe véve, nagyon jó hangulatú kellemes nap volt, és csak gratulálni tudok mindenkinek; a szervezőknek, a kommentátoroknak, a játékosoknak és nem utolsósorban a nézőknek is. Számomra külön nagyon nagy öröm volt látni, hogy mennyi női szurkoló érkezett.
Várunk titeket vissza!

Ha Dota Lan, akkor természetesen nem hiányozhat az az alap ember, aki több játék és kommentátor közül az ÉV KOMMENTÁTORA díjat kapta és azóta is aktív, áldozatos munkájával segíti a Dota 2 közösséget, hogy minél több emberhez eljussanak az élő közvetítések és a játékélmény;

Debreceni „TZeus” Péter, kommentátor:

 

Mesélj kicsit. Te, mint kommentátor, hogyan foglalnád össze az eseményt?

Már nagyon vártam, hogy újra legyen Dota 2 Lan itthon. Mindig is mondtam, hogy ez a játék nagyon közel áll a szívemhez és helyszínről kommentálni mindig is leírhatatlan élmény volt. Egyszerűen imádok lanon közvetíteni. Nehéz szavakba önteni, amikor körülötted folyamatosan zajlanak az események, hogy találkozhatsz a játékosokkal, a nézőkkel. Egész egyszerűen beszippant a közeg és átadom magam a mérkőzéseknek, nem számít, hogy mennyire jó játékosok küzdenek, a legjobb formámat akarom nyújtani, hogy élvezzék a nézők, akár ott vannak, akár otthonról követik.
Fantasztikus volt látni azt is, hogy mennyi ember eljött, ismét bizonyítva azt, hogy van potenciál a közösségben. Akik otthon maradtak sajnálhatják, mert a meccseket ugyan streamen láthatták, de az élmény az számukra elveszett.

Mi a véleményed a szervezők, a játékosok és a nézők hozzáállásáról? 

Le a kalappal a szervezők előtt. Elhivatottak, céljaik vannak, teszik a dolgukat és a legjobbat akarják itthon a Dota 2-nek. A továbbiakban is jeleztem feléjük, hogy amiben tudok, szívesen segítek és remélem minden támogatást megkapnak majd a jövőben is. A játékosok szemében meg volt az a tűz és szenvedély, ami remek párharcokat eredményezett, öröm volt közvetíteni. A nézőkben pedig az a fanatizmus, amiért tényleg érdemes csinálni.

Milyen színvonalúnak tartod a mérkőzéseket?

Én nagyon élveztem az összes meccset. Ment az adok-kapok rendesen, persze volt, amikor a farm volt előtérben, de ez a játék része. Összességében akciódús összecsapásokat lehetett látni; 1-0 után fordítás, RAMPAGE, mi kell még?
Egy biztos, a következő alkalmat se fogom kihagyni, Én tuti ott leszek!

Még nagyon sok mindent lehetne kérdezni és írni, de az, amikor egy helyen rezdül minden ember és együtt szurkolnak, az valóban egy megfizethetetlen érzés, amit még a MasterCard sem tud szavatolni.
Éppen ezért folytatva a sort, a jelenlévők közül is megszólítottam pár személyt, hogy számukra milyen volt a helyszínen követni az eseményeket. Egyik közülük az az alapember, aki a Dotás rendezvényeken rendszerint ott van és mondhatni igazi hangulatfelelős;

Hoffmann „Harcostik” Csaba:

Ha három szóban kéne összefoglalnom: NAGYON KIRÁLY VOLT! Én viszonylag korán érkeztem, mint Te is tudod, de a fogadtatás szívélyes volt. Jól el lehetett ütni az időt a programok kezdetéig.

A kezdeti apróbb technikai akadályok és beállítások némi csúszást eredményeztek, de a showbusiness már csak ilyen. Öröm volt látni, hogy mind a játékosok és mind a nézők közvetlenek egymással. Ugyebár én néhány találkozón részt vettem már, szóval ebben előre is biztos voltam, de azért ez nyilván pozitív, hogy nem 10 ember a közvetlen, hanem az egész COMMUNITY! A következő alkalommal is számíthattok a részvételemre!

Hogyan képzeled el a folytatást?

A harmadik szezon után egy hasonló rendezvényen tomboljunk együtt!!! Továbbiakban akár lehetne kisebb bajnokságokat is összeszedni, mint az ipon volt, és ha a részvétel elég aktív, akkor jöhetne lan döntő hasonló jelleggel! Valamint az országok közötti Top 4 vs Top 4 összecsapások, még akkor is, ha nem egy közös lanon, hanem az adott országban külön-külön verődik össze a közösség.

Külön érdem volt találkozni egy olyan komplett csapattal, aki magán a döntőn ugyan még nem szerepelt, de már itt is közösen jelentek meg. Ők nem más, mint a Here 2 Stay – Lemon Squad csapata.

Myxy, H2S-Lemon Squad csapatkapitány:

Szerintem nagyon jó volt az esemény, mert rettenetesen élménydús volt. Rengeteg új emberrel ismerkedtem meg. A csapatommal végre személyesen is egybe tudtunk ülni, ez külön öröm volt számomra. A két döntő mérkőzésen én az MXT-nek és a KS-nek szurkoltam, de a mérkőzésekre nem lehetett panasz. Következő alkalommal mi akarunk majd játszani, de ha nem jön össze, azért mi még ott leszünk. A jövőbeni céljaink egyike az, hogy bekerüljünk Magyarország Top 10 csapatába, amihez még sokat kell fejlődnünk, de lelkesek és kitartóak vagyunk.

Sűrű elfoglaltsága miatt sajnos rövid ideig, de mindenképp időt fordított arra, hogy személyesen is megjelenhessen, akinek kisebb-nagyobb tárgynyereményeket is köszönhetünk, amit mérkőzések között sikerült kisorsolni és jutalomként kiosztani a jelenlévő nézők között.

Peps, Dotabuddy.hu: 

Jól éreztem magam, mindenki kedves volt és közvetlen. Nagyon sok munkát látok a szervezésben, lelkesedést és azt, hogy tényleg tart valahova a magyar esport. Éppen ezért nálam a lebonyolítás 10/10. A szervezők nagyon segítőkészek és nyitottak voltak, azáltal pedig, hogy bevontak minket is a projektbe, jó érzés volt támogatni egy ilyen nemes célt. Természetesen számíthattok rám a későbbiekben is. Egy apróság volt, amit megfigyeltem, hogy pár résztvevő, akik lehet első alkalommal voltak ilyen rendezvényen, kevésbé tudta elhelyezni az arcokat, hogy ki-kicsoda. Erre csak egy ötletet akarok javasolni a későbbiekben: HD2L brand-es matrica vagy kitűző, amire a felhasználónevet fel lehet írni és máris több lesz a “Ja én Téged ismerlek” megnyilvánulás. Várok mindenkit szeretettel az 1v1 bajnokságon, ahol a selejtezőket követően a döntőben diadalmaskodó személy egy Arcana szettet kap!

A következő személyt már sokan ismeritek, mivel gyakran ragadta meg a mikrofont, hogy közvetíthessen számotokra. Nagyobb kihagyás után most ismét visszatérőben és azóta az 1v1 bajnokságot is nyomon követhettük segítségével;

Kiss „NesTeaa” Martin, kommentátor:

Sziasztok! Első körben szeretném megköszönni az adminoknak és a kasztereknek a LAN-ba fektetett kemény munkát. Én nagyon jól éreztem magam! A régi Dota találkozókról megszokott arcokon kívül nagyon sok új embert ismertem meg. Ez a rendezvény szervezésben pár apróbb hibától eltekintve tökéletes volt, azért lássuk be régen csinált ilyet a Community. Több mint 70 helyszíni néző szurkolt a döntős csapatoknak, és a nagy felhajtás miatt pénznyeremény is lett felajánlva. Ezt is nektek, nézőknek köszönhetjük, meg persze a lelkes támogatónak! Engem, mint kasztert láthattok majd a 3. szezonban, remélhetőleg minden simán fog zajlani és a lehető legtöbbet kihozok a meccsekből. Akik ismernek, tudják, hogy milyen egy jó NesTeaa kaszt. Legvégül köszönjük az InGame esports Lounge-nak, hogy biztosította számunkra a helyszínt. Mindannyian királyok vagytok srácok!

Elértünk egy olyan ponthoz, mielőtt még mindenki bealudna olvasás közben, hogy az egyik főszervező véleményét követhetitek szemeitekkel. Sokat nem kell mondanom róla, hiszen mindenki ismeri, mint a rossz pénzt. A nyelve éles, fantáziája határtalan, de az a jó szíve a legnagyobb, amitől az egyik legemberibb a mai napig.

Elek „Vasquez” Sándor, HD2L admin:

Hogy érezted magad a lanon?
Nagyon jól éreztem magam, jó volt látni, hogy az embereket érdekli ez az egész. Meghatódva álltam ott, amikor a nyitás előtt fél órával már voltunk 20-an.
Milyennek találtad a játékosok, nézők és szervezők hozzáállását?
A nézők és a játékosok profin és az elvártak szerint álltak hozzá, köszönöm nekik. A szervezőknél sajnos voltak olyan gondok, ami a tapasztalatlanság számlájára írhatók, ezen változtatunk a későbbiekben. Már most nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk ezzel is.
Mi tetszett a legjobban?
A legjobban az tetszett, amikor az első párharc során TZ-vel castoltam és a meccsek közben a remek jeleneteknél felpörgött a tömeg is, illetve a végén, amikor megtapsolták a csapatokat. Csodálatos volt.
Mik a további tervek?
A tervek végtelenek! Én úgy gondolom felrobbant a “DOTABOMBA” kis hazánkban. Régóta itt vagyok, de erre még nem volt példa; A ligában közel 150 játékos, a helyszínen közel 100 néző és online még egyszer ennyi. Csodálatos. Fontos, hogy ezt konstans hozni tudjuk a nézőknek és még tovább emelni a színvonalat.

Mivel kósza pletykaként felmerült, hogy a háttérbe vonulsz, milyen szerepet fogsz vállalni a későbbiekben?
Jelenleg nem tudom. De tényleg. Őrlődök, öreg vagyok már és a túlságosan “erős személyiségem” miatt lehet, hogy háttérbe szorulnak az új emberek, az új nemzedék, és ezt tényleg nem akarom. Meglátjuk.

Vasquez never dies!!! Csak mid lanen a reggel 8 órás játékban, ahol vezeti a feedlistákat.

 

Még két alany van hátra, akik aktív résztvevői voltak a lannak. Kezdjük is egy ismételten ismert arccal, aki gyakran jótanácsokkal látja el a kisebb csapatokat és akár rávilágít esetleges hibáikra, hogy következő alkalommal kijavíthassák. Egyedi közvetítései és kiejtései gyakran mosolyt csal a néző arcára;

 

Daniel „Zen” Stirling, KS csapatkapitány, kommentátor:

Hogy tetszett számodra a lan és milyen volt találkozni a többiekkel?
Személy szerint örültem egy ilyen rendezvénynek. Úgy érzem, hogy remek kezdeményezése egy olyan sorozatnak, melyre szüksége van a közösségnek. Mindenki rendkívül pozitív volt, többen úgy jöttek oda hozzám, mintha egy elvarázsolt királyfi lennék, pedig ez szerintem teljesen alaptalan. De megmondom őszintén jól esett ^^ Sok remek emberrel találkoztam és örülök, hogy az offline közösség ennyivel másabb (jobb?), némelyik online megnyilvánulásnál, bár úgy gondolom, hogy az utóbbi időben jó irányban haladunk ebben is. Nekünk pedig külön élmény játékosokként találkozni, mégis elég sok időt töltünk el egymással (még akkor is, ha például egy lanon egymás ellen mérkőzünk meg).

Milyen érzés volt szó szerint szemtől-szembe játszani?
Szemtől-szembe játszani elég jó, de ilyen közel egymáshoz semmiképp sem. Nem azért, mert félnék, hogy pl. átnyúl a másik, csak a kommunikációt nagyon befolyásolja. Erre a következő alkalommal bízok benne, hogy lesz megfelelő megoldás.
Milyen volt az érezni a nézők szurkolását?
Bármilyen sportban, játékban jó érezni, amikor egy-egy jobb mozdulatsor után a közönség is hallatja magát. Míg online csak a PogChampek áradata önt el minket, addig egy LANon többször is elég jó volt a “feedbacket” hallani. Ami viszont kellemetlen volt, hogy valamelyest behallatszott a cast is.

Az első mérkőzés tökéletes kivitelezése után mi volt a hiba, ami miatt meg tudták fordítani az végkimenetelt?
Az első játékban egy általunk kicsit adaptált metapicket hoztunk, a másodikban meg már kicsit elengedtük magunkat és voltak apró missplayek a laning phaseben -> elengedtük az Ursát. Ez a meta arról szól (még a 7.06c is arról fog), hogy erős lane presence-d legyen. 2-1-2 lanek kezdenek egyre jobban előtérbe kerülni. Megmondom őszintén nem volt világos képünk arról, hogy mit szerettünk volna csinálni, illetve nem bannoltuk a Treantot. Nyilván egy BO5-ben már másképp gondolkozunk, vagy akár a mostani fejemmel, és sok meta analysis után már másképp látom a szitut, de végtére úgy gondolom, hogy a Deadly Five szolid draftokat hozott, mi pedig túlságosan elengedtük magunkat. Remember kids, no memes on LANs!
Ebből a leszűrhető tapasztalat: draft and practice boiz!
Mik a további tervek?
Visszatérünk az eredeti rosterhez, mert sajnos a LAN-ra nem tudott jönni Lowskill, így voltak ilyen érdekes cserék és gyakorlunk tovább. Egyre több nemzetközi rendezvény jön létre, illetve már országokra lebontva is szinte mindenhol pörögnek hasonló események, mint a HD2L, szóval szerintem érdemes csapatként kipróbálni magát az embereknek. A lehetőségek száma határtalan.
Lesz e roster-váltás, vagy most sikerült stabilizálni a csapatot az elmúlt időszakban bekövetkezett játékosmozgások után?
A roster még mindig ugyanaz, mint 1 éve. Úgy gondolom, hogy komolyabb eredményeket (ha csak nem vagytok ex-TI playerek / 9k+ mmr-esek / 10 éve dotáztok, LANoztatok, 6K++ok vagytok) kizárólag csapattal lehet elérni és ahhoz idő kell. Idő, hogy érezd, mit csinál, s hogyan a másik, idő, hogy összehangolódjatok. A heti/havi rosterváltások sehova se vezetnek. Szerintem két ok lehet ezen a szinten a válásra: 1. motivációhiány / időhiány az egyik játékos részéről 2. kialakult belső konfliktus valamilyen okból kifolyólag.
Találkozunk a következő szezonban! HAJRÁ MINDENKINEK!

 

A megkérdezett alanyok sorát egy olyan személlyel fogom zárni, aki multifunkciós képességekkel rendelkezik. Nem hiába épít egy komplett közösséget és vezet győzelemre csapatot, ha kell. A Hide from Light alapítója, a Maybe Next Time csapatkapitánya, a HD2L egyik adminja, szárnyai alól repült a magasba a divízió 1 bajnoka, a Deadly Five is. Sokan már ebből megmondanátok, hogy ki is ő valójában, de azért leírom a nevét;

 

Nagy „Alastor” Roland, lásd fentebb:

Hogy tetszett számodra a Landöntő? Mit emelnél ki már a legelején?

Hello! Számomra hatalmas élmény volt az egész lan minden szempontból. Megismerhettem olyan játékosokat, akik nem járnak Dotatalikra, halhattam a nézők reakcióját és ez fenomenális élményt biztosított.

Milyennek találtad a dolgok lebonyolítását szervezői szemmel?
Szervezői szemmel nézve természetesen voltak hibák. Azonban az a tény, hogy 3 éve nem volt Dota Lan itthon, nem volt benne rutinunk, illetve számunkra is teljesen új szituáció volt az egész. A továbbiakban (hála a nézői visszajelzéseknek) ezekre kifejezetten ügyelni fogunk.

Hogyan láttad a nézők és a játékosok reakcióját, elégedettségét?
Szinte látni sem kellett. Sokan jöttek oda gratulálni a meccsek után, láttam rajtuk azt, hogy „igen, ez roppant élvezetes párharc volt”, brutálisan fordulatos teamfightok és meccsek zajlottak le. A Haver-Iron Branchesnek köszönjük a lehetőséget innen is, kitartó és tehetséges csapat, van bennük lehetőség.
Milyen érzés volt úgy játszani szemtől-szemben, hogy közben a nézőket érezve szurkolnak?
Amikor kiderült, hogy a csapatok egymással szemben fognak játszani, nagyon féltünk, hogy ez nagyban fogja korlátozni a kommunikációnk. Nem mindennap ülsz te a saját csapattársaid mellett is, nemhogy még veled szemben 1 méterre az ellenfél. Azonban ahogy teltek a meccsek, egyre jobban ráéreztünk a dolgokra. Mikor a közönség ovációját hallottuk mindig rápillantottunk a kivetítőre, vajon kinek melyik megmozdulása okozott ekkora sikert. Felpörgetett mindenképp.
Mik a tervek a továbbiakban a szervezetben, valamint lesz e roster-változás a csapatban és egyben mi a következő cél?
A továbbiakban mindenképp szeretnék még több csapatot szerény kis szervezetünkbe. A Hide from Light Multigaming jelenleg átformálás alatt van, de jelentkezni bárkinek lehet, hisz mindenki számára próbáljuk megtalálni a megfelelő csapatot és a következő szezonra pár meglepetéssel is készülünk majd csapatok terén.
Roster-váltás nálunk is lesz sajnos. Jelenleg offlanert keresünk az MXT-be (kb. 4-4,5k). Célként azt tűztük ki, hogy magasabb helyen zárjunk a 3. szezonban. mint ahogyan azt a 2-ben tettük.
Mire gondoltál 1:1-es állásnál? Mi hozta meg a végső győzelmet?
1-1-nél elkezdtem túlizgulni a dolgokat. Tisztában voltam azzal, hogy nagyot hibáztunk és ezt az ellenfél kihasználta, ami remek meglátás volt részükről. Pillanatok alatt hátrányba kerültünk, ezáltal elfogott a félelem, ha ez megtörtént most, az utolsó mindent eldöntő meccsen is simán fordíthatnak.
A végső győzelmet végül a csapatom higgadtságának és a lehető legbiztosabb draftunknak köszönhettük. Figyeltünk, hogy a megszerzett előnyt csak növeljük, majd a megfelelő időben be is fejezzük

Személyes tapasztalatom a végére, hogy annó, amit évekkel ezelőtt elkezdtünk kezdetlegesen, saját kútfőből, az mostanra beért. Szervezettebb, profibb lett, mint maga a játék is az idő múlásával. A lelkes fiatalok és a rutinos „öregek” remek összedolgozásának eredményeképpen a jövő kapujába érkeztünk, ami valóban egy gigantikus „DOTABOMBA” – Vasquez szavaival élve. Engem is a HD2L selejtezői támasztottak fel Steamen mért 628 napos offline állapotomból. (Ez a gyakorlatban még több)

Miközben ezeket a sorokat olvassátok, 2017.06.02. 20:00 órától már megnyitotta kapuit a HUNGARIAN DOTA 2 LEAGUE – SEASON 3
A nevezés már aktív, szedd össze a csapatodat, rázd fel a barátokat, mert aki lemarad, az bizony kimarad. Rengeteg új fejlesztést és meglepetést tartogatunk számotokra ebben a szezonban nektek, a közösségnek, akik nélkül az egész semmit nem érne. Mutassuk meg, hogy igenis ettől sokkal jobbak vagyunk és sokkal többre vagyunk képesek!
Ezúton is köszönöm mindenkinek a válaszokat, nektek a figyelmeteket, a közösségnek az energiáját, amitől olyan fantasztikussá teszitek az egészet! Lanon találkozunk!

 

Készítette:
Erdélyi „szivacs, svc” Gábor

About Farsanga 5 Articles
Gyerekkorom óta rajongok a videójátékokért, emlékszem mikor apukám megmutatta milyen is egy commodore 64, amin a játékokat kazettásmagnóval kellett bekeresni. Majd jött az Atari korszak, egy kis Nintendo, majd a Playstation, Xbox. Ezeken a platformokon nem igazán volt online Pvp.. Söt akkoriban internet sem nagyon volt, így az ilyen pvp meg mmo-k nem nagyon vonzottak. Ismeretlen vizek voltak ezek nekem amik nem is nagyon érdekeltek. A Warcraft lázból is kimaradtam , ugyanis vérbeli konzolos voltam. Az egész akkor változott meg mikor kikerültem Németországba. Egyedül voltam, barátok nélkül. Kellett egy eszköz amivel tartani tudtam a kapcsolatot az otthoniakkal, igy lett egy laptopom, majd egy jobb laptop, majd egy irodai pc, és végül egy egész ürrepülö. Igy hivja a feleségem a számítógép asztalom. :) Jaj, de nem is ez a lényeg. Na szóval, nagyon sokat dolgoztam akkoriban, na jó most is, és kerestem egy játékot ami hosszútávon leköt amibe naponta van mit tenni és szinte sosincs vége. Így találtam rá az Mmo-k világára. Ahol jó pár évet eltöltöttem, megtanultam online emberekkel együtt játszani, lett egy kis közösségünk, és nagyon megtetszett a dolog. Sajnos a sors úgy hozta, hogy szétestünk. A játék is unalmassá vált, kilátástalan volt a helyzet. Ez idötájt kaptam bèta meghívót a Dota 2-re, de kb csak porosodott, mivel az elsö kiprobálás után fogalmam sem volt, mi ez a játék. Mi ennek a lényege. Mindez megváltozott mikor tök véletlenül nálam landolt az azóta kultusszá vált Free to Play videó a Valve-tól. Az egész atmoszféra a versenyszellem a közönség a közvetítés annyira magával ragadott, hogy muszáj volt megtanulnom a játékot. A közösség része akartam lenni, támogatni szerettem volna az egész kezdeményezést. Egyszerüen fogalmazva elvitt a Dota érzés.